• 365 for tematycznych
  • 100 MB powierzchni na udostępniane pliki
  • ciekawe fora prywatne
  • e-mail 1 GB bez reklam dla zarejestrowanych
  • grupy znajomych

Login:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Ogłoszenie:
Problemy z logowaniem
+ Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ...
Ostatnie posty:
pros zę o pomoc
+ Seksuologa, czy też do zwykłego lekarza rodzinnego?
CSManager
+ Siema, Chciałbym was zachęcić do gry w cs manager, jest to bardzo fajna internetowa gra a przede...
To nie tak jak myślisz, Kotku
+ Na "To nie tak jak myślisz, Kotku" byłam w kinie jakiś czas temu, nie wiem jak wam ale ...
Notebook
+ w zupełności wystarczy do takich zastosowań

Reply to this topicStart new topic

Zadanie tekstowe, prędkość, masa
Opcje

saszaw90

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 19.11.2008, 21:32
[+] Startowy.com | Post #1 |

Witam. Ratunku, pomocy. Mam problem z tym zadaniem. Nie wiem jak to zrobić. Będę wdzięczny za pomoc.

Wędkarz, który siedział w nieruchomej początkowo łódce, wyskoczył na brzeg z prędkością o wartości 12m/s.
Oblicz szybkość łódki jeśli wiadomo, że jej masa jest 2 razy większa od masy wędkarza. Założ, że można
pominąć wprawienie w ruch również wody wokół łódki.

Go to the top of the page

+Quote Post

Mr. Kontekst

<
post 19.11.2008, 21:32
Post #2 |

Quote Post

fizykomaniak

Weteran Forum

Grupa: Super Użytkownik

<
post 20.11.2008, 08:08
[+] Startowy.com | Post #3 |

CYTAT(saszaw90 @ 19.11.2008, 21:32) *
Witam. Ratunku, pomocy. Mam problem z tym zadaniem. Nie wiem jak to zrobić. Będę wdzięczny za pomoc.

Wędkarz, który siedział w nieruchomej początkowo łódce, wyskoczył na brzeg z prędkością o wartości 12m/s.
Oblicz szybkość łódki jeśli wiadomo, że jej masa jest 2 razy większa od masy wędkarza. Założ, że można
pominąć wprawienie w ruch również wody wokół łódki.

Przed wyskoczeniem suma pędów człowieka i łódki wynosiła zero (względem brzegu).
Wobec tego po wyskoczeniu suma pędów łódki i człowieka też musi być równa zero,gdyż tego domaga się zasada zachowania pędu,w sytuacji gdy na układ nie działają siły zewnętrzne.Napiszemy więc
p(cz) + p(ł) = 0
ale
p(cz) = M(cz)*v(cz)
p(ł) = m(ł)*v(ł)
więc
M(cz)*v(cz) + m(ł)*v(ł)= 0 i dalej
M(cz)*v(cz) = - m(ł)*v(ł) skąd
v(ł) = - M(cz)*v(cz) : m(ł)
ale
m(ł) = 2*M(cz) więc
v(ł) = - M(cz)*v(cz) : 2*M(cz) = - v(cz)/2
Podstaw dane i oblicz.Znak ( - ) oznacza że prędkość łódki ma zwrot przeciwny do zwrotu prędkości człowieka.

+Quote Post

saszaw90

Początkujący
**

Grupa: Użytkownik

<
post 20.11.2008, 19:00
[+] Startowy.com | Post #4 |

Bardzo mi pomogleś, dużo, dzięki. Czyli wynik mi wyszedł = -6 m/s

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

linki sponsorowane Dodaj link sponsorowany
Linki sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl
Licytuj i wygrywaj codziennie do wygrania laptopy, aparaty, telefony, kamery, telewizory, artykuły prezentowe i wiele innych atrakcyjnych przedmiotów. Zapraszam
profesjonalne wybielanie zębów lampą - zobacz film na stronie. W ofercie również implanty, ortodoncja, stomatologia estetyczna. Stomatologia Warszawa ANIDENT.PL
Znajduj, oceniaj i komentuj ciekawe strony internetowe w katalogu Gwiazdor!
wycieczki last minute
Hotele, Hostele, Kwatery, Pensjonaty, Domki, Agroturystyka. Ponad 12 000 obiektów noclegowych. Polska, Słowacja, Czechy, Chorwacja, Austria, Węgry, Bułgaria..
Kroll Ontrack, światowy lider informatyki śledczej i odzyskiwania danych, przywracamy dane bez względu na uszkodzenie i rodzaj nośnika. Masz nas oddanych 24/7
Linki sponsorowane to najlepszy sposób na wypromowanie i wypozycjonowanie Twojego serwisu. Dowiedz się więcej o linkach sponsorowanych w Gery.pl

© Copyright by GERY.PL Sp. z o.o., Wrocław 2008. Wszelkie prawa zastrzeżone